Kurser

Mina erfarenheter inom hunderiet

Kurser för hundägare är mitt yrke och hunduppfödning är min hobby så det blir del hund i mitt liv. Jag har haft hundkurser i ca 25 år. Det har blivit alla möjliga kurser genom åren men mest på temat att få till en vardag där både hunden och familjen mår bra och så massor med kurser med målet att utveckla duktiga ekipage inom jakt och viltspår.

Min utbildning till instruktör inom hunderiet består bla av SSRKs grund- och jaktinstruktörsutbildning. Den utbildningen pågick under 2 år och och jag blev certifierad instruktör efter slutförd utbildning. Därutöver har jag gått flera kortare instruktörsutbildningar samt utbildning till A-figurant för SBKs mentalbeskrivningar samt även några kurser som har med avel att göra så som tex en kurs i genetik och smådjursavel hos SLU. 2017 gick jag en ny instruktörsutildning så nu är jag även specialsöksinstruktör. 2019 blev jag auktoriserad tävlingsledare och auktoriserad tävlingssekreterare i Nose Work. Under 2020 gick jag provledarutbildning för b-prov för retriever.

Men det mesta av det som jag lärt mig om hundar har jag lärt mig av att hålla kurser för vetgiriga kursdeltagare som velat ha svar på frågor och som har ställt mig inför kluriga problem som måste lösas.

2003 föddes vår första valpkull och det har blivit 31 kullar hittills. Jag har lärt mig otroligt mycket av att få följa med på de resor som valpköparna gör tillsammans med sina nya fyrfota vänner.

Med egna hundar har tränat och tävlat i jakt, räddning, viltspår, lydnad, bruks, nose work och utställning. Räddningsträningen är det jag tyckt allra bäst om och under de mest aktiva åren så var träningen som en drgo jag inte kunde vara utan så jag tränade 7-10 pass i veckan. När jag blev uppfödare så har mitt intresse för tävling och prov med egna hundar minskat och jag tycker mycket mer om att hjälpa, heja på och peppa mina valpköpare.


Mina kurser

Upplägget på mina kurser kan beskrivas som individuell träning i grupp. Jag ser alltid till att det finns mycket tid för individanpassad träning för både hund och förare. Upplägget på mina kurser bygger på att ett ekipage i taget är aktivt och övriga gruppen tittar på. De som tittar på lär sig av misstag och framgångar samt kommer med kloka idéer och tips till sin aktiva kurskamrat. Kurserna är har aldrig någon exakt sluttid utan vi jobbar på tills alla fått svar på sina frågor.

Kursverksamheten de senaste åren har varit mest för mina valpköpare och kursutbudet baseras på vad mina valpköpare önskar. Mina valpköpare har alltid prioritet men om det finns tid så har jag gärna kurser för andra ekipage också.


F-skattsedel finns för både kenneln och kursverksamheten och alla priser är inkl moms. Ansvarsförsäkring finns för verksamheten i kennel och på kurserna och alla valpköpare och kursdeltagare som deltar i det som anordnas är olycksfallsförsäkrade.

Mitt ”hundtänk”

Mitt ”hundtänk” och de flesta av mina idéer får jag när jag ser hur min egen flock hundar löser olika saker. Vi har bott ihop med 11 vuxna hundar och inkl valpar så har vi haft som mest 32 hundar hemma hos oss. Det är otroligt lärorikt att i flera år leva i en flock med så många hanar och tikar och valpar i en härlig röra.

Lite kort ska jag försöka beskriva mitt sätt att ”tänka” hund. Jag inser mer och mer hur mycket vi har att lära av våra hundar. Tänk tex om vi kunde leva lite mer ”här och nu”!

Det viktigaste som jag har insett är att jag måste hitta rätt känsla hos mig själv när jag jobbar med hundar. När jag tänker och känner rätt så syns det direkt på hundarna. När jag inte är i balans så märks det också, tyvärr. Många gånger har jag fått erfara att hundar läser människor så bra att de ofta vet mer om hur vi mår än vi själva vet. När vi människor inser vår roll i våra hundars liv så har vi ofattbara möjligheter att påverka det som sker.

Jag är noga med att skapa en bra relation som både jag och min hund trivs med. För att lyckas skapa den relationen med hundarna som jag vill så tror jag att jag kan hitta lösningarna genom att titta på hur hundarna gör mot varandra och sedan anpassa det till en mänsklig variant. Hundarna använder tex aldrig godis för att lära varandra något. De har enkla och självklara lösningar på hur man gör för att hålla ihop sin flock, vara vägvisare eller följeslagare och skapa trygghet och tillit. Vi är många som har mycket att lära av att titta på en stabil hund som löser en situation där en flockmedlem gör något oönskat. Det är väldigt tydligt att två viktiga saker är initiativ och ansvar.

Jag använder kroppsspråket mer än röst och kommandoord. Dels för att jag trivs med det och dels för att jag får bättre ”svar” från hundarna. Jag tror att vi ofta ger hundarna för många budskap samtidigt och att det därmed är svårt för dom att förstå vad vi menar och jag upplever att jag blir tydligare om jag inte pratar så mycket.

Goda vanor i vardagen är jag noga med. Jag vill kunna ha med mig mina hundar överallt, utan koppel, och jag vill att dom alltid ska vara lyhörda på vad jag vill och att dom ska vara lugna när det förväntas av dom. Allra viktigast för mig är att hundarna inte bryr sig om andra hundar och människor som vi möter ute och så är jag extremt noga med att hundarna inte intresserar sig för vilt, katter eller annat som skulle kunna vara kul att jaga.

En viktig pusselbit för att få vardagen ute i världen att funka på det sätt jag vill är att jobba med det jag kallar bubblan. Underrubriken på bubblan är ”självklart är hunden med mig, var skulle den annars vara?”. Lite kaxigt men otroligt härligt att utan ord och utan koppel få en hund att koppla av och må bra hos mig oavsett vad som händer runt omkring oss.

När relation och kommunikation funkar skapligt så är det så mycket lättare att jobba vidare med olika specialgrenar som så jakt, tävlingslydnad, bruks eller vad man nu vill jobba med tillsammans med hunden. Här jobbar jag med en blandning av traditionella träningsmetoder blandat med mitt eget sätt att tänka och lösa det som uppstår mot det mål som föraren har satt upp.