Tuffas valpdagbok

En underbar tjej söker ett hem!

Inläggav Anneli » fre 16 mar 2018, 18:34

Vi har en tikvalp till salu. Hon är en synnerligen rar och vänlig tjej. Vill alltid göra rätt och lyssnar alltid mycket noga på vad vi önskar av henne. Det finns härlig arbetslust i henne och hon hämtar dummies så många gånger som jag ber henne och hon lämnar av dom så fint i min famn. Hon är 9 veckor gammal och frisk enligt veterinärbesiktningen. Hör av er så berättar vi mer om henne!

Hjälp henne gärna att berätta att hon finns här och längtar efter att bli någons bästa vän!


Bild
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Duktiga apportörer!!

Inläggav Anneli » fre 16 mar 2018, 15:21

Idag har jag låtit valparna apportera dummies. Vilka duktiga små apportörer jag har! Hur många gånger som helst letar de reda på dummien som jag tappar bort och dom jobbar så fint och så målmedvetet i vittringsfältet. Så underbart att titta på hur dom löser det dom ställs inför. Härliga inleveransen och så himla fina avlämningar. Valparna springer rakt in i min famn och håller dummien så fint tills jag ber om att få den. Tyvärr så är det svårt att fånga på bild men jag har i alla fall försökt!

Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Några bilder från igår!

Inläggav Anneli » tor 15 mar 2018, 17:10

Jag skulle så gärna vilja lära mig ta bra bilder och ta mig tid att förstå mig på min kamera men så länge får ni nöja er med dom bilder det blir. Bilderna ger ju i alla fall en liten hint om hur vi har det här på dagarna.

Just nu håller Jocke och Ruben på att bygga lite på tomten och valparna tycker att det är väldigt roligt att vara med. Jag tycker att det är utmärkt erfarenhet för dom att vara med mitt i byggröran med alla ljud och vingliga underlag som det innebär och Ruben (inte Jocke alla gånger...) älskar att bli avbruten av gosiga lekfulla valpar!

Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild


Bild
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Bra besked!

Inläggav Anneli » tor 15 mar 2018, 17:03

I tisdags var vår lilla gosse till hjärtspecialist för att göra ultraljud så vi fick veta orsaken till blåsljudet. Vi fick med oss en bra besked. Det lilla lilla hålet kommer inte orsaka honom några bekymmer och det är är vanligt att så små hål försvinner när hunden blir större. Skönt med så bra besked!!
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Dags att börja flytta hemifrån!

Inläggav Anneli » mån 12 mar 2018, 09:47

I lördags flyttade fem valpar till sina nya familjer. Jag har fått många rapporter och det går bra för alla. Härligt!!

Här är några bilder från sista stunden tillsammans:

Bild
Först lite fika inne och gå igenom att papper och skriva avtal och reda ut de sista frågorna.


Bild
Sen ut och leta efter rätt valp och kolla så att alla chipnummer stämmer så rätt hund och rätt papper följer med rätt familj hem!


Bild
Gösta


Bild
Nero


Bild
Molle

Bild
Chewie

Bild
Tequila
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Badning!

Inläggav Anneli » fre 09 mar 2018, 22:14

Nu har Jocke tvättat alla valpar så att dom ska vara rena och fina imorgon när dom flyttar till sina nya hem!

Stunden i diskhon var inte uppskattad. Stunden på fällen med handduken var lite mysigare. Nu busar dom i hagen och har flera färgglada pipleksaker att roa sig med och jösses vilket liv det är! Men oj va roligt dom har!! Sista kvällen med syskonen. Det gör ont i mitt hjärta att dom skiljs åt imorgon...

Bild


Bild
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Klättra är kul!

Inläggav Anneli » fre 09 mar 2018, 22:00

Tyvärr så tog batteriet slut i kameran idag men några bilder hann jag med. Idag har vi gått i några olika sorters trappor. Upp och ner både inne och ute i gammelstugan.

Bild


Bild


Bild
Den här kille klättrade upp i tjejernas lilla bil och kanske ville han köra en sväng.
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Fotografering och förberedelser inför flytten!

Inläggav Anneli » fre 09 mar 2018, 11:26

Den här sista veckan med valparna är så full med allt som ska fixas inför flytten och så vill ju valparna ha mer och mer aktiviteter så klart. Det är så mycket jag vill hinna med för att dom ska vara väl förberedda för livet som väntar. Det finns inte alltid tid att skriva om alla våra äventyr här i valpdagboken och det är ju jättetråkigt för er som inte får veta hur kul vi har! Nu har jag hunnit göra allt det där som jag känner är viktigt att hinna med så vill jag gärna berätta om vad vi gjort tillsammans.

Egen tid med en valp i taget är så viktigt. Varje dag umgås jag med alla valpar en egen stund. Jag älskar dom stunderna oavsett vad vi gör tillsammans. Vi går på äventyr eller ibland bara är vi tillsammans och vilar och finner ro tillsammans. Alla bitar är viktiga men viktigast är att det bara är jag och en valp som är tillsammans och att ingen annan är med.

Att få en bra relation med valparna är viktigt. Valparna lär sig att bli trygg men en person och lär sig att förstå hur vi människor kommuniserar.

Kommunikation mellan människa och hund är inte alltid så lätt. Jag vill att valparna ska ha med sig viktiga pusselbitar när dom flyttar härifrån så jag ägnar mig en hel del åt att kommunicera med varje valp. Alla familjemedlemmar gör ju så klart sina egna resor tillsammans med valpen men om jag lagt en grund så tror jag att det blir lättare för både valpen och familjen. Jag vill att valparna har fått lite erfarenhet av hur vi människor funkar och "pratar". Jag vill att dom ska lära sig hur jag visar när jag är nöjd och inte nöjd och jag vill kunna hitta dom "knapparna" som får dom riktigt glada. Då finns det en bra grund när man ska börja lära in goda vanor i vardagen så vi alla uppskattar valparna och deras uppförande i alla situationer. Det är viktigt tycker jag.

En bra relation är så viktigt! Jag gör olika övningar för att få en bra relation med varje valp och nästan alla hundar jag fött upp trivs i min närhet resten av sitt liv så det jag göra tillsammans med mina fina valpar verkar skapa bra saker. En bra relation kommer man ofattbart långt med och har man en bra relation med sin hund så behöver man knappt lära den kommandoord eller annat sånt. Jag lägger alltid mest energi på att få till den där känslan mellan mig och hunden som jag vill ha. Vi förstår varandra och är trygga tillsammans oavsett vad som händer runt omkring oss. När jag får till den relationen så funkar allt det viktiga i vardagen tycker jag och mina hundar behöver knappt ens lära sig det där som man klassiskt lär en hund för en bra relation är grunden till att få hunden att göra som jag vill i alla lägen. Den viktigaste övningen att låta valpen somna på rygg i min famn. Det behövs bara några få gånger sen kommer dom själva och kryper upp och lägger sig tillrätta och somnar. Det ger en härlig tillit mellan oss i alla lägen oavsett omständigheter runt oss och bonusen är att jag kan klippa klor och undersöka valparna medan dom ligger helt avslappnade i min famn.

Vi går på äventyr på nya platser nästan varje dag. Det ger valparna viktiga erfarenheter att ha med sig ut i världen för där ute i världen. Jag får också chans att se deras reaktioner och därmed lära känna dom bättre och så får jag förmånen att hjälpa dom att reda ut sånt som dom tycker är lite märkligt. Ibland tar jag med alla valparna eller så tar jag en valp i taget. Ibland får mamma Tuffa följa med och ibland får hos vara inne och mumsa på ett köttben medan vi går en sväng. Jag har några favoritplatser som jag brukar besöka med valparna och det finns många kluriga ställen och små bodar och skjul här på gården att besök. Valparna mår bra av miljöerfarenheter och utmaningarna som olika underlag och ljud. Sen sover dom så gott!!

Det har ju varit så kallt och mörkt ute så vi har fått roa oss en del inomhus på kvällarna. Våra två barn, Ellen 5 år och Matilda snart 4 år, är gärna med och roa valparna. Valpar och barn tillsammans är verkligen så härligt! Vi har en eller flera valpar med i leken och jag njuter av varje sekund. Jag lämnar givetvis inte barnen och valparna obevakade för det kan ju bli hårdhänt från någon av dom och ingen ska behöva få med sig någon oönskad erfarenhet. Kombinationen barn och hundar är fantastisk så länge det finns kloka vuxna bredvid!

Valparna har även fått göra en del sökövningar med godis och leksak och alla gillar att använda näsan och kämpar på med bibehållen entusiasm även om dom inte hittar.

Vi har apporterat dummie flera gånger. Valparna är så söta när dom kommer skuttande med dummien i munnen. Det är tyvärr så svårt att hinna med att ta kort när vi är inne för avstånden kan inte bli så långa så jag hinner liksom inte få ordning på kameran innan jag måste ta emot den duktiga lilla apportören. Några gånger till har vi apportera fågel också och alla visar en härlig attityd både till själva apporteringen men också en härlig inställning till att leta efter fågel.

Våra vuxna hundar är en stor tillgång. Kloka fina och erfarna hundar som så många gånger hjälpt till att fostra valpar här. Valparna har fått umgås mycket med mormor Puzzel snart 10 år. Så snäll och så tålmodig. Tuffas halvsyster Pippi har också stort tålamod med valparna men är inte riktigt lika intresserad av att leka och busa men en stund ligger hon gärna på rygg och låter alla valpar klättra runt på henne. Men så rätt som det är så ställer hon sig upp och valparna läser direkt av henne och inser att nu är det slut på det roliga. Jag uppfattar bara att Pippi blir stilla en kort stund och det räcker för att alla valpar ska förstå att hon inte ville busa längre. Å så lilla Ticket som är 5 månader. Han älskar att leka och skutta runt bland valparna!! Våra gamla gosse Melker som snart är 10 år är en klok och trygg farbror men han har sina regler och är inte så intresserad av valpar. Supersnäll och lugn med alla valpar men inte så sugen på att leka. Han kan ta med dom på en liten promenad och valparna går så lydigt och fint bakom honom och han behöver inte påtala att han inte vill biten i öronen eller i benen för alla valpar vet att man sköter sig när man är med Melker. När han kommer tillbaka från promenaden så sätter han sig eller lägger sig mitt bland valparna och dom får gärna finnas vid honom och runt honom men han vill att dom ska vara uppmärksamma på honom och lyssna noga. Valparna är så sugna på att bara prova att leka lite med hans svans för den är svår att låta att låta bli när han ligger och viftar på den hela tiden!

Några andra bra saker att ha erfarenhet av när man ska flytta ut i världen är ju att gå i koppel och att åka bil. Vi har åkt bil några gånger. Både någon tur med några valpar i burarna bak i bilen och så någon tur med en valp i mitt knä. Fram i knät går riktigt bra och att åka där bak i buren har gått förvånansvärt bra också. Om någon valp piper så fortsätter jag köra tills valparna blir tysta och lugna för det ger bäst erfarenhet tror jag. Å så det där svåra med att gå i koppel.... ibland vill dom mest sitta på rumpan eller försöka klia bort kopplet. Övning ger som tur är färdighet så några små bra promenader har jag fått till med alla valpar.

Idag är ju sista dagen tillsammans. Fy va jag tycker att det är jobbigt att tanken på att dom imorgon ska skiljas åt. Dom har legat i samma mage och delat allt fram till imorgon. Som tur är så har jag hittat väldigt bra hem till mina älskade valpar så på så sätt känns det så klart bra! Jag får se fram mot att ordna kullträffar så jag får träffa valparna och deras härliga familjemedlemmar och bjuda alla på en kopp kaffe!!

Avtalen är klara och nu ska jag plocka ihop alla papper så att alla valpar får varsin bok med sig när dom flyttar imorgon. Å så ska valparna badas ikväll! Återkommer med en bild från badbaljan!
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Veterinärbesiktning!

Inläggav Anneli » tor 08 mar 2018, 17:25

Idag har vi varit hos veterinären med alla valpar för att dom ska besiktas inför flytten på lördag. Bilresan till veterinären gick mycket bra både dit och hem. Alla valparna var lugna och tysta. Jag tog in två valpar i taget så och resten fick vänta i bilen. Det brukar bli bra när valparna får ta allt nytt i sin egen takt. Inne hos veterinären tog dom allt nytt med ro. Två kissade på golvet, vilket så klart är ok när man är 8 veckor och kissnödig, och i övrigt skötte dom sig exemplariskt.

Besiktningen har gått bra för alla förutom att vi hittade ett litet blåsljud på hjärtat på den hane som ännu inte hittat sitt hem. Skönt att det inte var en av valpar som ska flytta på lördag. Valpen med blåsljudet på hjärtat ska professor Jens Häggström undersöka så får vi se vad han säger.

Bara en hane hade lust att visa sina testiklar för veterinären och det är vanligt att valpar inte har testiklarna i pungen vid besiktningen. När vi kom hem hittade jag flera stycken direkt!

Nu har jag och valpköparna fixat försäkringarna så att allt är klart inför lördag och jag ska skriva alla avtal och göra i ordning en bok till varje valp imorgon.
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Nu är det bestämt!

Inläggav Anneli » tis 06 mar 2018, 14:20

I söndags hade vi bjudit in både nya och gamla valpköpare på valpmys och fika. Trevligt!! Alla nya förväntansfulla kom först så vi fick en egen liten pratstund för jag ville nämligen berätta vilken valp som jag hade tänkt skulle bli deras nya vän. Alla blev nöjda med så som jag hade tänkt och så klart så passade alla på att mysa lite extra med just sin valp.

Det är verkligen full fart på valparna nu! Dom vill gärna att vi ska hitta på saker och gå på äventyr tillsammans.Vi utforskar nya hörn av gården varje dag och igår var vi i vedförrådet. Det var kul! Modiga och nyfikna klättrade dom runt där inne och tog det med ro trots att det rörde sig under tassarna.

Så nu har vi en mysig hane och en rar tik som säker varsin familj att flytta till. Hanen är samlad och sansad och klok. Lugn och metodisk. Mycket trygg och stabil och nyfiken på allt nytt. Tiken är mjuk och rar och vill gärna lyssna och förstå. Lugn och lite eftertänksam. Tar allt nytt med ro. Vi söker även en fodervärd till en tik som vi tror mycket på och som vi hoppas ska få valpar här hos oss en dag. Hör av er om ni söker en ny vän och är intresserade av att veta mer om våra valpar!
Anneli
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tis 22 okt 2013, 08:55

Nästa

Återgå till Tuffas valpdagbok

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron